Milla Martikainen

Ihana sininen

-a performance about the relation of people and things

— PROJECT NAME

Ihana sininen – esitys ihmisten ja esineiden suhteesta // Wonderful Blue – A Performance About The Relation of People and Things


— ROLE

Set, costume and lighting design


— WORKING GROUP

Script and directing: Pilvi Porkola

Set-, light and costume design: Milla Martikainen

Sound design: Markus Heino

Graphic design: Tomi Suovankoski

Photos: Pate Pesonius

Performers: Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen


Production: TOTEM-teatteri/Tiina Piispa

Suunnattu alakoululaisille.


— PREMIERE

16.1.2020


"Toiset meistä haaveilevat yksinkertaisuudesta ja tyhjästä tilasta, toiset taas rakastavat tavaraa ja haluavat säilyttää kaiken. Jotkut unelmoivat uudesta autosta tai omasta maailmanpyörästä, toiset taas täydellisen sinisestä sävystä. Voisiko unelmien kohde löytyä jostain, jota meillä jo on?


Alakoululaisille suunnatussa esityksessä pohditaan ihmisten kaipuuta saavuttamattomaan, johonkin, jota meillä ei ole. Samaan aikaan maailma on täynnä erilaisia tavaroita ja suhteemme esineisiin ympärillämme on monimutkainen. Esineet ovat hyödyllisiä ja tarvitsemme niitä. Toisaalta tavaroita on jo niin paljon, että pidämme niitä itsestään selvänä ja hädin tuskin enää näemme mitä ympärillämme on."


Ihana sininen -esityksen lähtökohtana on ollut ajatus TOTEM-teatterin vanhojen esitysmateriaalien kierrätyksestä ja uusiokäytöstä. Esitystä tehtäessä on mietitty miten jo kertaalleen käytettyä rekvisiittaa ja aiemmissa esityksissä olleita tavaroita ja ideoita voisi käyttää uudelleen, yhdistellä eri tavoin ja katsoa jostain uudesta näkökulmasta. Esitys hyödyntää esineteatterin menetelmiä, nukketeatterin muotoa, jossa nuken sijasta elollistetaan esine. Esineet eivät ole vain esityksen rekvisiittaa vaan kanssatoimijoita esiintyjien kanssa.


"… asioiden pohtiminen, pelkistäminen, assosiaatioiden pakottomuus ja arkisten havaintojen taianomaisuus antavat Ihanaan siniseen sielun. […] esitys antaa tilaa sille maagiselle hetkelle, jossa luomme suhteen esineisiin uudella tavalla."

- Maria Säkö/Helsingin sanomat 25.1.2020


"Esitys on mainiosti rytmitetty. […] Esiintyjien voima näkyi, kun lapset alkoivat hiljentää kavereitaan – nyt ei hälistä, nyt seurataan! […] Ihana sininen on kevyt, lentävä ja vaikka ruusukkeeksi rintaan muuntuva muovipussi."

- Sara Nyberg/ Teatteri & tanssi + sirkus 1/2020